Albino’s zijn vaak slachtoffer van zware discriminatie in Afrika. Dat is in Kameroen niet anders. In 2019 kon Irie ivzw haar wens om ook een steentje bij te dragen aan de verbetering van de situatie van deze bevolkingsgroep concreet maken. Afbeelding kan het volgende bevatten: 4 mensen, staande mensen

Het schooltje in Zouameyong heeft er sindsdien een “witte juf met zwarte roots”. Ondanks de discriminatie kon ze toch haar studies tot leerkracht afmaken. De kinderen in onze school leren zo dat er helemaal niks mis is met albino’s.

De zware problematiek rond dit thema is kort samengevat in onderstaand artikel.

Duizenden albino’s in Oost-Afrika bedreigd

Duizenden albino’s zijn in Oost-Afrika constant op de vlucht. Wegens hun bleke huid moeten ze vrezen het slachtoffer te worden van rituele moorden. Volgens een vooral in Tanzania verbreid bijgeloof bezit het bloed van albino’s magische krachten. Dat deelden het Internationaal Rode Kruis en de Rode Halve Maan mee.

Noodverblijven

Een 300-tal kinderen en jongeren leven in ellendige omstandigheden in speciale scholen en noodverblijven van de politie. Ongeveer tienduizend albino’s kunnen zich niet verplaatsen, handel drijven of op hun velden werken. Zij verbergen zich in hun woningen en wagen het niet meer aan het openbare leven deel te nemen.

 

Wondermedicijnen

In de afgelopen twee jaar werden in Tanzania en Burundi volgens officiële cijfers 56 albino’s gedood. Medicijnmannen fabriceren uit hun bloed en lichaamsdelen “wondermedicijnen”. De door albinisme getroffenen worden niet enkel gediscrimineerd of het slachtoffer van dodelijk bijgeloof, zei Peter Mlebusi van het Tanzaniaanse Rode Kruis.

Ze lopen ook een verhoogd risico op huidkanker. De aan albinisme lijdende mensen beschikken niet over het pigment melanine, waardoor ze meestal een zeer lichte huid en wit haar hebben. Ze hebben echter geen enkele natuurlijke bescherming tegen de zon

1 op 4.000

In Afrika komt volgens schattingen van de Zuid-Afrikaanse albinismevereniging van vorig jaar één albino op 4.000 mensen voor, andere schattingen spreken van een verhouding van 1 op 17.000. (dpa/adb)

19/11/09 14u55

Bron : HLN.BE 2009