Peiler gezondheidszorg jan-aug 2018

EYE-camp 2018

Op onze agenda op 24 en 25 juli 2018: de gezondheidszorg in Odin Oto verbeteren door het organiseren een eerste EYE-camp. Dit was tegelijk onze 3de missie van 2018. Samen met de vrijwilligers van Ophthalmology Worldwide zorgden we ervoor dat we welgeteld 300 mensen konden helpen met oogproblemen. Het was dus een groot succes!

Ophthalmology Worldwide (OWW)

OWW is een Belgisch team van oogartsen, verplegers en logistiek verantwoordelijken die consultaties organiseert voor mensen met oogproblemen in Congo. Dat doen ze twee maal per jaar, en helemaal op vrijwillige basis. De organisatie bestaat sinds 2003. Uiteraard konden wij ook op hun professionele hulp rekenen, en kwamen ze naar Zuid-Kameroen om ook daar de oogproblemen van de lokale bevolking te verhelpen.

Drie keer meer inschrijvingen dan verwacht

Om de bevolking op de hoogte te brengen, verspreidden onze vrijwilligers informatie via de kerk, de lokale radio en flyers. Die campagne bleek meer dan effectief, want enkele dagen voor de start van het EYE-camp, hadden we al 350 inschrijvingen. Oorspronkelijk hadden we samen met het team van Ophthalmology Worldwide voorzien om 100 mensen per dag te helpen. Maar dat was buiten het enorme succes gerekend. Het team bleef langer en heeft uiteindelijk 300 mensen kunnen helpen. Daar zijn we heel blij om! Maar we kunnen natuurlijk nog beter en we hopen in de toekomst dan ook nog meer mensen te kunnen helpen.

Inspanningen broodnodig

Initiatieven zoals het EYE-camp zijn immers broodnodig aangezien er in deze regio maar weinig toegang is tot gezondheidszorg. De meeste gezondheidsproblemen zijn klein van aard, maar kunnen door het gebrek aan gezondheidszorg op termijn leiden tot grotere problemen. De enige gelegenheid waar de bevolking zich kan laten onderzoeken, bevindt zich in een straal van 60 km. Dat is voor de meeste mensen dus onmogelijk bereikbaar. Bovendien is er ook geen supermarkt of optiek in de buurt om een bril te kopen.

Brilleninzameling

Daarom blijven we dus brillen inzamelen, zodat we nog meer mensen kunnen helpen. Heb jij of je vrienden en familie nog oude brillen? Breng ze dan gerust binnen bij Irie! Je helpt er de vrijwilligers van Irie en de bevolking van de Odin Oto enorm mee!

Je kan al je oude brillen opsturen naar Irie ivzw, Suikerkaai 12, 1500 Halle

Kom alles te weten over de projecten van 2018 tijdens onze BBQ!

Barbecue t.v.v. Les Lionceaux op 1 en 2 september 2018
In het weekend van 1 en 2 september kan je weer komen bijpraten met onze vrijwilligers op de jaarlijkse barbecue. Tijdens de maanden juli en augustus zijn er namelijk twee belangrijke missies gepland in Zuid-Kameroen. Ze hebben dus ongetwijfeld heel wat te vertellen! Wat zullen ze op het einde van deze zomer gerealiseerd hebben? Lees het hieronder!

EYE-camp

In de week van 24 en 25 juli vindt het EYE-camp plaats waar mensen hun ogen kunnen laten nakijken dankzij onze partner Ophtalmology WorldWide. Het is de enige gelegenheid binnen een straal van 60 kilometer waar mensen met hun oogproblemen terecht kunnen. Het EYE-camp is nu al een succes, want er hebben zich intussen al 350 mensen gemeld. Er loopt ook nog steeds een inzamelactie voor oude brillen. Aarzel dus niet om de jouwe te doneren!

Bouw internaat i.s.m. het Maggie-Program

Een ander deel van deze missie is het internaat. De containers met bouwmaterialen moeten door de douane worden geloodst. Eind augustus vertrekken dan de vrijwilligers van Maggie Program om ze op te bouwen.

Waarom een internaat?

Op dit moment kunnen we al een groot aantal kinderen naar school laten gaan. Maar sommige kinderen zijn dagelijks drie uur onderweg. Het feit dat ze daardoor niet bijdragen aan het huishouden zorgen voor wrevel binnen het gezin, waardoor naar school gaan voor veel kinderen niet zo vanzelfsprekend is. De bouw van het internaat biedt hier soelaas. Er is niemand die meer water moet dragen of eten moet zoeken voor de kinderen. De gezinnen dragen wel bij in de werkingskosten van de school, maar dat valt hen vaak minder zwaar dan de zorg op zich.

Waarom een tent?

Maggies zijn niet zomaar tenten.  Ze zijn ontworpen als noodvoorzieningen in rampgebieden. Ze wonnen reeds diverse internationale prijzen voor vluchtelingenwerk en duurzaamheid.
Het ding is: de subsidies voor de bouw van het stenen internaat is toegezegd, alleen komen de fondsen pas in 2021 vrij. Dan verliezen we opnieuw 3 jaar en voor de kinderen (meisjes) betekent dat vaak dat ze dan reeds uitgehuwelijkt zijn. De Maggies gaan het mogelijk maken voor kinderen als Caroline om wel school te lopen en een betere toekomst tegemoet te treden.

Kom naar de barbecue en sla een babbeltje met onze vrijwilligers!

Ben jij ook zo benieuwd naar de resultaten van deze missies? Kom dan zeker naar ons eetfestijn ten voordele van het schooltje ‘Les Lionceaux’ op 1 en 2 september 2018! Daar heb je namelijk de kans om met de vrijwilligers te spreken, vragen te stellen over het project en te luisteren naar hun verhaal. Terwijl kun je genieten van een heerlijke barbecue met Afrikaanse specialiteiten. En last but not least: je steunt er ook de school mee!

Schrijf je in!

Help ons meer kinderen naar school te laten gaan in Zuid-Kameroen en kom op

zaterdag 01/09/2018 van 16 tot 21 uur en/of op zondag 02/09/2018 van 12 tot 18 uur

naar de Molenhofstraat 24 in 1670 Heikruis.

Je vrienden en familie zijn ook van harte welkom!

Reserveren kan door te storten op het rekeningnummer van Irie: BE92 0689 0666 8323.
Vermeld in de mededeling je naam + dag + aantal personen.
Per volwassene betaal je 25 €, kinderen tot 12 jaar betalen 10 €. De drank wordt apart aangerekend.

Ommuring van de educatieve site van ” Les Lionceaux”

De werken aan de ommuring

De werken aan de ommuring

De kinderen spelen op het pleintje binnen de muren

De kinderen spelen op het pleintje binnen de muren

Het klasje

Het klasje

Het leraren team volop de lessen aan het plannen

Het leraren team volop de lessen aan het plannen

Poseren voor de klasfoto

Poseren voor de klasfoto

Een momentopname in de klas van “Les Lionceaux” in Zuid-Kameroen

De leerlingen staan om 5u ’s morgens op en maken hun ouders wakker, om toch maar zeker op tijd op school aan te komen.

IMG_1597 IMG_1678
IMG_1686 IMG_1823
IMG_1824 IMG_1825
IMG_1828

Shelter water and food